Ha a vízszűrők között válogat, és bizonytalan abban a kérdésben, hogy ozmózis rendszerű vízszűrőt vagy hagyományosat válaszon, engedje meg, hogy bemutassuk Önnek háztartási víztisztító berendezésünket, hogy könnyebben eligazodhasson a vízszűrők világában!
Elsőként tekintsük át, hogy is működik az ozmózis vízszűrő?
Az úgynevezett fordított ozmózis elvén működő vízszűrő eszközök egy természetben megfigyelhető jelenségre, az ozmózis jelenségére építenek. Ozmózisnak azt a folyamatot nevezzük, melynek során két, féligáteresztő hártyával elválasztott, eltérő töménységű oldat között az oldószer a hígabb oldatból a töményebb oldat felé vándorol. Ez a folyamat addig tart, amíg a két oldat töménysége egyenlővé nem válik, vagy a féligáteresztő hártya nagyobb koncentrációjú oldalán lévő oldatra az oldószer áramlását már megakadályozó, nagyobb nyomást nem helyezünk. A fordított ozmózis elvén működő vízszűrők ezt a nyomást egy zárt rendszerben addig fokozzák, hogy a sűrűbb (tehát tisztításra szoruló) folyadékból az oldószer (jelen esetben a víz) a féligáteresztő membránon keresztül visszakényszerül a kisebb koncentrációjú oldatba.
A fordított ozmózis elvén működő vízszűrők a vízvezetékből beáramló vizet egy speciális technikával készült, körülbelül egy tízezred mikron átmérőjű lyukakat tartalmazó féligáteresztő membránon (azaz szűrőn) préselik át, melynek nyílásai annyira aprók, hogy rajtuk még a vírusoknál tízszer kisebb szennyeződések sem képesek átjutni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ozmózis vízszűrő berendezés szinte valamennyi, a mindössze három atomból álló vízmolekulánál nagyobb méretű anyagot kiszűr ivóvizünkből. Ennél alaposabb vízszűrést jelenlegi technikai szintünkön más eszköz nem tesz lehetővé. Ez az oka annak, hogy az ozmózis vízszűrővel tisztított víz íze eltér a megszokott csapvízétől, sőt az ásványvizekétől is! Az egyedi ízvilág annak köszönhető, hogy az ozmózis vízszűrő különleges membránja a víz keménységét is befolyásolja, és sokkal lágyabb vizet állít elő, mint amit addig megszoktunk!
Az ozmózis vízszűrő beszerelése az egyszerűbb vízszűrőkénél bonyolultabb, de a teljesítménye és hatékonysága is sokkal magasabb szintű! Ha Önnek igazán magas hatásfokú, a legkülönbözőbb eredetű szennyezőanyagokat biztonsággal kiküszöbölni képes vízszűrőre van szüksége, akkor az ozmózis vízszűrőnél nincs jobb választás és hasznosabb befektetés!